dissabte, 20 de desembre del 2008

Pla de Petracos.

Situació: Castell de Castells– (Marina Alta)- Comarques Centrals del País Valencià. Cronologia: Neolític (7.500/6.500 aC.) - Estil: Macroesquemàtic .

Aquest jaciment fou descobert per el “Centre d’Estudis Contestans”, en el 1980. Es tracta de vuit abrics, dels quals cinc contenen pintures rupestres. Destaquen les figures dels “Orants”, amb els braços estesos cap amunt, sovint formant parelles o grups, abunden els motius geomètrics, d'entre els que sobreïxen els de tipus serpentiforme, formats per bandes gruixudes sinuoses de desenvolupament vertical. Es representen la fecunditat i de la fertilitat com a valors principals dels primers agricultors i pastors. Al mateix temps que se sacralitza el cicle agrícola, les representacions femenines vinculen la dona amb la fertilitat. Alguns animals representen altres valors concrets, constituint el bou la imatge més concreta de la fecunditat. En el cap del bou, vista de front, destaquen els seus ulls i les seus banyes. Al costat del bou s'observa a una dona vestida amb una llarga falda, encara que no es conserva el cap.

dissabte, 13 de desembre del 2008

Santa Maria de Llinars.

Localització: Benavarri- (Baixa Ribagorça)- Franja d'Aragó.

Antic monestir d'origen incert, sembla que estava sota l'obediència de l'ordre benedictina. Fundat, possiblement, en l'època de Ramir I o Ramir II d'Aragó. En el 1413 a causa d'una epidèmia i una forta sequera els benedictins l'abandonaren. Llavors el comte de Ribagorça, protector del monestir, el lliurà als dominics. El lloc torna la culte amb un grup de monjos vinguts de Mallorca. En el 1415 fra Vicent Ferrer s'allotja en el convent, en la seva estada per terres ribagorçanes. En el 1837, per la desamortització de Mendizabal passa a mans privades.

Les restes, molt malmeses, es resumeixen a l'església de planta de creuer amb absis poligonal de cinc costats i amb capelles laterals. Els murs són de bo carreuat. Les dos capelles laterals estan en relatiu bon estat i queden restes i indicis d'un xicotet claustre amb els arcs cegats per rajoles per a evitar la seua caiguda. La seua datació no és fàcil, però l'edifici pareix correspondre a una església gòtica, probablement dels segles XV o XVI.

diumenge, 7 de desembre del 2008

Tapineria

Estil: cantautor, Folk.

Tapineria, és la meitat del mític, grup dels 70 “ Pep Laguarda i Tapineria”. Mític i efímer grup que deixa sols un treball titulat “Brossa d'ahir” (1997).

Garri, un del fundadors del vell grup, trona agafar el projecte, acompanyat per Josep Vicent Tallada i Samuel Iborra, sota el nom de Tapineria, tragueren al mercat el disc “ En perill d'extinció” (2008). Disc que no es troba en tendes i que sols es ven en la seva web.

Compra el disc.






divendres, 28 de novembre del 2008

Cova dels Segarrulls, Abric de Can Castellvi i Abric Can Ximet.

Situació: OlèrdolaAlt Penedès- Regió Metropolitana de Barcelona.

Cronologia: Bronze - Estil: Esquemàtic .


En el 1958 foren trobades unes representacions pictòriques a la Cova de Sagarrulls, durant una excavació que duia a terme Pere Giró . Aquesta troballa fou publicada en el 1962 en la revista “Ampurias”. Durant la dècada dels 70, R. Viñas descobrí noves pintures dins la cova. Aquesta ultima troballa fou publicada en el volum II del “Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya”,1987/ 88. En el jaciment trobem 22 figures de les quals destaquen dues representacions d'arquers esquematitzats, punts, digitacions, etc.


Durant la dècada dels 70 un grup de col·laboradors del Museu de Vilanova i la Geltrú descobriren pintures rupestres en l'Abric de Castellvi. Dibuixaren una representació que s'exposa en el Museu Monogràfic d'Olèrdola. R. Viñas, durant la els treballs de documentació de 1987/88 en va descobrir de noves. Totes foren publicades en el “Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya”. En aquest abric hi ha un total de 26 figures, de les quals destaquen tres representacions animals, possiblement felins.


A l'octubre de 1984, Albert Rubio i Victòria Castillo, descobriren noves mostres d'art rupestre a l'Abric de Can Ximet. Troballa documentada dins del “Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya”. Durant el 1989/90, en la realització la “Carta Arqueològica de l'Alt Penedès”, es va descobrir un nou motiu pictòric. Destaquen tres figures que representen creus o aspes.

Tots tres jaciments foren declarats “Patrimoni Històric Espanyol “ el 25 de juny de 1985, “Patrimoni Cultural català” el 30 de setembre de 1993 i “Patrimoni Mundial” per l'UNESCO al desembre de 19 98.

divendres, 21 de novembre del 2008

Santa Maria de la Murta

Localització: Alzira- (Ribera Alta)- Comarques del Túria-Xúquer.


En el 1357 el cavaller Arnau Serra, sota llicencia de Pere el Cerimoniós, feu donació de les terres de la vall de la Murta als ermitans que l'ocupaven. El 28 de maig de 1376 el papa Gregori XI atorga llicencia per a fundar el monestir. Els monjos jerònims prenen possessió el dia 4 de juliol del mateix any. L'11 d'abril de 1401 s'inicien les obres, en 1492 es remata el claustre amb la construcció de les voltes. El 20 de juny de 1516, sota la protecció de la família Vich, s'inicia la construcció de la nova església. En el 1547 s'inicia la construcció de la Torre dels Coloms , que és acabada al 1601. A 1623 s'acaba la construcció de la nova església, beneïda el 17 de setembre. Al 1821, amb la desamortització, el monestir deixa d'existir temporalment. Al 1823 la comunitat monacal tornà al monestir, amb els seus bens restituïts. No obstant el 20 d'agost de 1835, foren exclaustrats definitivament.

dissabte, 15 de novembre del 2008

Anegats.

Estil: rock. En el 1994, cinc joves estudiants de l’Institut de Son Servera van tenir la brillant idea de formar un grup musical. Així va nàixer Anegats. Durant un parell d’anys, van escriure cançons i tingueren els seus primers concerts. Aquell projecte acabà quant alguns dels seus components abandonaren l’illa per a estudiar a terres peninsulars.
En el 2003, es retrobaren a l’illa i va ressorgir el grup. A l’estiu, del mateix any, graven una maqueta que va caure en mans de la discogràfica “Blau”. A partir de la maqueta, afegint altres cançons, gravaren el seu primer disc “Illenc”, 2004. En el 2005 treuen al mercat el seu segon treball “ Móns diferents” i en el 2007 el tercer dics “ Caminar entre gegants”.

Mp3.





dissabte, 8 de novembre del 2008

Abric dels secans i Abric de les Caigudes de Salbime.

Situació: Massalió (El Matarranya)- Franja d'Aragó.

Cronologia: Neolític/Eneolític/Metalls - Estil: Art Llevantí.

En el 1917, Lorenzo Pérez Temprado, descobrí en el Vall de Secans un abric amb representacions rupestres. Totes les escenes han segut destruïdes per espoliadors malvats. Hi havia un arquer vestit amb calçotets, dues figures humanes més i un rudimentari quadrúpede.

En el 1920, el mateix Pérez Temprado, descobrí el Abric de les caigudes del Salbime, que no fou donat a conèixer fins el 1952. Actualment també es troba destruït per les mans dels espoliadors. En aquest jaciment hi havia una cerva i el seu caçador, i estilitzacions humanes.

dissabte, 1 de novembre del 2008

Santa Maria d'Àneu.

Localització: La Guingueta d'Àneu- (Pallars Sobirà)- Alt Pirineu i Aran.

Sembla que fou un antic monestir visigòtic dedicat a Santa Deodata, segons apareix en l'acta de consagració de Santa Maria de la Seu d'Urgell, 839. A finals del segle X s'instal·là una comunitat benedictina amb el nom de Sant Pere d'Aneu. L'any 1064 el comte Artau I de Pallars Sobirà el permuta, juntament amb els monestirs de Sant Pere del Burgal i Sant Pere de les Maleses, al comte Ramon IV de Pallars Jussà pel monestir de Lavaix i altres Bens. Al segle XII La comunitat benedictina abandonà el lloc. En el 1216 passa als canonges de l'ordre els agustians. Al 1723 sols comptava amb el prior, un subprior i un germà llec, poc desprès va desaparèixer com a monestir.

divendres, 24 d’octubre del 2008

Acadèmia dels Desconfiats



Estil: rock/indie.


L’Academia dels Desconfiats naix en el 2003, en la ment de Guillem Rigot, veu i guitarra, quasi al mateix temps que s’edita la maqueta “Voltes 2003”. En el projecte van anar col·laborant diferents músics, fins que en el 2005 passen a formar part del grup Dani Paya, a la bateria i David Sardà, al baix. En el 2006 editen una nova maqueta, “Càncer pel meu cor”, amb la qual foren seleccionats per a participar en el “Enganxa’t a la musica” i al “sona9”. Al 2008 treuen al mercat el doble Ep “Tornar a començar” i “Desenfocat i pixel·lat”.

Mp3









divendres, 17 d’octubre del 2008

Sa Cova es Vi.

Situació: Sant Antoni de PortmanyIlla d’Eivissa
Cronologia: Púnic - Estil: Púnic.
En el 1917, l’abat Breuil va descobrir a la Cova des Vi, situada a la Serra de ses Fontanelles, les restes d’unes pintures de color negre. En el 1920 publicà la troballa en el Boletín de la Real Sociedad Española de Historia Natural. Breuil datà la troballa en la prehistòria, sense concretar el període, en el 1982 l’arqueòleg Joan Ramon, comparant-les amb les pintures de Grotta Regina a Sicília, les data en el període púnic. En el 1987, A. Beltran, B. Costa i J. H Fernàndez confirmen la datació de Joan Ramon.

dissabte, 11 d’octubre del 2008

Sant Just i sant Pastor d'Orema.

Localització: Urmella /Bissaüri - (Ribagorça)- Franja de Ponent. Fundat al segle X pels comtes de Ribagorça. Les obres de construcció foren encetades per mestres llombards, no obstant i sense tindré constància dels motius, aquest abandonaren abans del termini. L'obra va ser acabada per constructors locals. En el 1.044, durant el regant del rei Ramir I d'Aragó, passa dependre de l'Abadia de sant Victorià d'Assan.
Destaca la seua portada, que apareix flanquejada per pilastres estriades i coronada per un arc amb un frontó triangular. La seua planta és basilical, tres naus acabades en absis i voltes d'artista en els laterals i la seva teulada esta fet a triple vessant.

dissabte, 4 d’octubre del 2008

Desgavell

Estil: ska/ punk /reggae

En el 2000, cinc amics d'Oliva decideixen formar un grup de musica punk. Poc desprès graven una maqueta, amb cançons com: “terrorisme del capital”, “Zaplana”, etc. Al 2004 abandona la formació un guitarra i afegeixen un teclat i un bombardí. Poc a poc van afegint-se més instruments de vent trompeta i trombó de vares, amés d'un nou guitarrista.

Participaren en la Festa per la Independencia'05, en la Gira per la Llengua'06. Guanyaren el premi Albarock'05, a la Font d'en Carrós; queden segons en el Aixa-Rock' 05, a Xeraco i al Circuit de Musica en Valencià'06.

A l'octubre de 2005 enceten l'enregistrament del disc “Matant el temps” que van presentar el 3 de març de 2007 al Casal Jaume I d'Oliva. Al Juliol, del mateix any, guanyen el JERoCK'07.
Fes clic per escoltar musica.