divendres, 28 de novembre del 2008

Cova dels Segarrulls, Abric de Can Castellvi i Abric Can Ximet.

Situació: OlèrdolaAlt Penedès- Regió Metropolitana de Barcelona.

Cronologia: Bronze - Estil: Esquemàtic .


En el 1958 foren trobades unes representacions pictòriques a la Cova de Sagarrulls, durant una excavació que duia a terme Pere Giró . Aquesta troballa fou publicada en el 1962 en la revista “Ampurias”. Durant la dècada dels 70, R. Viñas descobrí noves pintures dins la cova. Aquesta ultima troballa fou publicada en el volum II del “Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya”,1987/ 88. En el jaciment trobem 22 figures de les quals destaquen dues representacions d'arquers esquematitzats, punts, digitacions, etc.


Durant la dècada dels 70 un grup de col·laboradors del Museu de Vilanova i la Geltrú descobriren pintures rupestres en l'Abric de Castellvi. Dibuixaren una representació que s'exposa en el Museu Monogràfic d'Olèrdola. R. Viñas, durant la els treballs de documentació de 1987/88 en va descobrir de noves. Totes foren publicades en el “Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya”. En aquest abric hi ha un total de 26 figures, de les quals destaquen tres representacions animals, possiblement felins.


A l'octubre de 1984, Albert Rubio i Victòria Castillo, descobriren noves mostres d'art rupestre a l'Abric de Can Ximet. Troballa documentada dins del “Corpus de Pintures Rupestres de Catalunya”. Durant el 1989/90, en la realització la “Carta Arqueològica de l'Alt Penedès”, es va descobrir un nou motiu pictòric. Destaquen tres figures que representen creus o aspes.

Tots tres jaciments foren declarats “Patrimoni Històric Espanyol “ el 25 de juny de 1985, “Patrimoni Cultural català” el 30 de setembre de 1993 i “Patrimoni Mundial” per l'UNESCO al desembre de 19 98.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Este año se cumple el Bicentenario de la Guerra de la Independencia, en que nuestra Patria supo derrotar sin reyes ni ejércitos al mas poderoso ejército de aquellos tiempos: el ejército del primer Imperio francés comandado por Napoleón Bonaparte.