diumenge, 6 de desembre del 2009

Illice .

Situació: Elx (Baix Vinalopó)
Epoca: Bronze/ Ibèrica/romana/visigoda.

Ciutat situada al sud del territori de la tribu dels contestans, en el paratge de L’Alcudia d’Elx. Possiblement es tracte de l’antiga Helikê, nomenada per Siculo, lloc on mori ofegat Amílcar, general cartaginès. A partir del segle I aC, passà a domini romà, rebent el nom de “Colonia Iula Illici Augusta”.

El jaciment de l’Alcudia compta amb una extensió de 10 hectàrees, prop del riu Vinalopó, en una petita elevació, que abans era una illa envoltada per un rierol, actualment sec. Fou en aquest jaciment on es produí la troballa de la dama D’Elx.












2 comentaris:

Unknown ha dit...

Toni comprova les notes per si qui m'equivoque sóc jo. L'Alcúdia no està en una illa sobre la Rambla (el Vinalopó) sinó sobre un riuet ara sec que naixa a la Font de l'Animeta (allà per Ferriol en les serres nord d'Elx) i que ara és sec. Se sap que era una illa perquè la mare d'aquest riuet -el llit del riu- es troba a ponent i llevant de la zona urbanitzada de l'Alcúdia. Moria a l'igual que el Vinalopó a l'antiga albufera d'Elx la qual arribava més amunt de la vereda de les Cendres.

Salut i m'agrada molt aquest blog. He fet de guia de l'Alcúdia moltíssimes vegades! Pots consultar amb Rafael Ramos o son fill Alejandro, tots dos arqueòlegs.

Toni Pont ha dit...

Tens raó, Joan-Carles, acabe de consultar a Rafael Ramos Fernández en el seu treball. “La Alcudia de Elche” (Elx 1983) on fa referència del riuet procedent del nord que es bifurcava al arribar al jaciment i es tornava a unir desprès, formant l’illa on és l’Alcudia. Esmeno l’error. Gràcies Joan-Carles.