divendres, 18 d’abril del 2008

Abrics de la Sarga .

Situació: Alcoi (l'Alcoià) – Comarques Centrals del País Valencià.
Cronologia: Neolític/ Eneolític/ Edat dels Metalls- Estil: Art Macroesquemàtic, Llevantí i Esquemàtic.
Descobertes a l'estiu de 1951, quant un grup d'excursionistes alcoians remuntaven el barranc de la Cova Foradada. Es tracta de tres abrics on hi ha representades un total de 146 motius pictòrics. En el 1997 foren declarades Be d'Interès Cultural i en el 1998 Patrimoni de la Humanitat per l'UNESCO.

Les figures d'Art Macroesquemàtic es troben a l'Abric I on trobem motius serpentiformes, alguna acabats en mans. En l'Abric II hi ha tres figures antropomorfes. la Bruixa, l'Orant i l'arquer; i varis motius geomètrics, entre els quals destaquen dos grups de serpentiformes.

De l'Art Llevantí trobem mostres en l'Abric I: un conjunt d'arquers, uns extraordinaris cérvols ferits per fletxes clavades en diversos punts del cos, pintats sobre els antropomorfs i serpentiformes macroesquemàtics, i dos arbres que, batuts, tenen fruits en les vores de les copes i en el sòl, rodejats per diverses figures humanes, dues de les qual són d'una execució excel·lent. En l'Abric II, un ramat de cabres i en l'altre un arquer que caça cérvols.

En quant a l'art Esquemàtic, present ens els abrics I i II trobem diversos tipus d'antropomorfs, un càprid, un ramiforme i altres ideogrames.