diumenge, 16 d’agost del 2009

La jerarquia eclesiàstica càtara:

En el concili de Caramany es va establir la jerarquia càtara, formada pels: ancians, diaques, coadjutors del bisbe i el, propi, bisbe.


L'ancià és el més antic en la fe de la seva comunitat. Ell és el que presideix els actes litúrgics, dirigeix la plegaria i parteix el pa. Presideix i administra la casa religiosa o ostal. En els documents de la Inquisició, es troben dones ancianes qualificades com anteposita, “priora”


El diaca, s'encarrega de visitar les cases religioses de la zona. Té com a missió, tutelar l'administració i la disciplina, a més d'administrar el servisi, penitència col·lectiva.


Els coadjutors són dos, el fill major i el fill menor. El fill major substitueix el bisbe a la seva mort, alhora que és substituït pel fill menor.


El bisbe, és el màxim representant de l'església càtara, per damunt d'ell no hi ha cap estament; no obstant, és pobre i itinerant. Presideix les cerimònies solemnes, a demés de gestionar el seu bisbat. Viatja acompanyat per un socius, el qual organitza els viatges del bisbe.