dimecres, 26 de març del 2008

Monestir de San Francès.

Localització: Morella (Els Ports)–Comarques del Nord del País Valencià.

El monestir es va crear el 17 de maig de 1272, sembla que amb el beneplàcit del rei Jaume I. Al 1293 hi ha la noticia que el claustre ja era acabat, ja que en aquest any els confrares de sant Llàtzer” es van reunir en ell. La construcció de l’església s’inicià en el 1300, i fou consagrada en el 1390, pel bisbe de Tortosa Hug de Llupià. L’absis de la dita església va ser dissenyat per Domingo Prunyonosa. Durant l'estiu de 1414 Benat XIII, el papa Lluna, va estar en el monestir. La sala capitular va ser alçada entre el 1427 i el 1442, per Andreu Carrascó. Al 1840 va ser abandonat.

Aquest convent seguix les característiques distributives de tots els monestirs franciscans, si bé presenta solucions molt senzilles que poden atribuir-se a la seua antiguitat. Les tres dependències més importants del convent són el claustre, l'església i la sala capitular. El claustre, limitat a un porticat de planta baixa, forma un quadrilàter amb arcades trilobades en tots els seus fronts. Les formes dels arcs són molt senzilles i són un bon exponent d'este tipus de construccions en l'últim quart del segle XIII, a imatge del convent dels Franciscans de Mallorca o de les Clarisses, de Tortosa.

L'església és d'una sola nau amb capelles laterals. Tenia primitivament coberta de fusta a dos aigües sostinguda per arcs. L'absis és poligonal i cobert amb volta de creueria.

L'aula capitular, de forma quadrada, conserva un dels pocs exemples de pintura mural gòtica del primer quart del segle XV a la Comunitat Valenciana i representa la Dansa de la Mort.