dimecres, 26 de març del 2008

Santa Maria del Lluc.

Localització:Escorca (Serra de Tramuntana). Illa de Mallorca.



Compta la llegenda, que un pastor i un monjo van trobar la imatge de la Mare de Déu del Lluc. En el testament del cavaller Valentí de Ses Torres, 31 de gener de 1268, es fa referència a la capella de Santa Maria del Lluc. Al 1273, ja consta la gran afluència de peregrins, a pesar de lo perillós del camí.

Al 1456, el papa Calixt III, va erigir el santuari com a col·legiata. En el 1526, sent el prior Gabriel Vaquer, es van promulgar els estatuts, els quals obligaven a celebrar una missa matinal cantada per sis nois. Condició confirmada per una butlla del papa Climent VII, a l'octubre de1531. El que va donar origen a l'escolania dels “blauets”.

En el 1586 es va construir l'hostatgeria dels peregrins i les seves cavalcadures; en el 1589 es complementà amb el brollador de la Plaça dels Peregrins, que serveix com abeurador.

En el 1622, s'inicia la construcció de l'església actual, que fou acabada al 1691. L'església, d'estil renaixentista d'una sola nau compta amb tres capelles a cada costat, una volta de canó i una cúpula en el centre del creuer.